16 Οκτωβρίου, 2021

Κεικ με αμύγδαλα και μέλι

Ένα κέικ με φίνα γεύση χάρη στο μέλι (ιδίως αν είναι θυμαρίσιο που είναι ακόμα πιο μοσχοβολιστό) που συνάμα λόγω του αλεσμένου αμυγδάλου που προστίθεται εν μέρη στην θέση αλευριού, αποκτά «γεμάτη» υφή. Η συνταγή είναι από το μηνιαίο περιοδικό κυπριακής έκδοσης «Γλυκές Αλχημείες» και μας άρεσε πολύ! Το κέικ με μέλι κι αλεσμένα αμύγδαλα χρειάσθηκα τα εξής:

Ξεκινάω αλέθοντας στο μπλέντερ τα αμύγδαλα μέχρι να γίνουν σκόνη.Κατόπιν σε ένα ευρύχωρο μπολ τοποθετώ το σχεδόν λιωμένο βούτυρο, το μέλι και τους κρόκους κι ανακατεύω με έναν αβγοδάρτη.

Στην συνέχεια, κοσκινίζοντας ρίχνω το αλεύρι και το baking powder και τέλος την σκόνη αμυγδάλου (χωρίς κοσκίνισμα αυτό). Μόλις γίνει ένα ομοιογενές μείγμα, σταματάω το ανακάτεμα.

Βάζω στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια (να είναι κρύα από το ψυγείο) και την ζάχαρη και τα χτυπάω με το σύρμα (σε μεσαία ταχύτητα) μέχρι να γίνουν μία σφιχτή και γυαλιστερή μαρέγκα.

Ενσωματώνω την μαρέγκα στο προηγούμενο μείγμα με κινήσεις από κάτω προς τα πάνω με μία σπάτουλα (μαρίζ) ενώ περιστρέφω το μπολ με το άλλο μου χέρι ώστε να κινείται κυκλικά.

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 170°C.
Βουτυρώνω κι αλευρώνω ένα ταψί διαμέτρου 22 εκ. κι αδειάζω μέσα το μείγμα του κέικ.Ψήνω το κέικ στον φούρνο για 40-45’. Δοκιμάζω αν έχει ψηθεί καλά βυθίζοντας στο κέντρο του την λάμα ενός λεπτού μαχαιριού ή μία οδοντογλυφίδα. Θα πρέπει αυτά να βγαίνουν καθαρά, διαφορετικά ψήνω λίγο ακόμα το κέικ. Αφήνω να κρυώσει και ξεφορμάρω. Αν θέλω, πασπαλίζω το κέικ με άχνη ζάχαρη προτού το σερβίρω.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *