4 Αυγούστου, 2021

Συνταγή για τσουρέκια

Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα αφράτο, λαχταριστό και μοσχοβολιστό τσουρέκι.Όταν τα φτιάχνω θέλω να έχω ποικιλία από σχέδια και γι’ αυτό βάζω διπλή δόση. Παίζω με την ζύμη και πλέκω πλεξούδες με πολλά κορδόνια.

Η συνταγή που ακολουθεί είναι για 3 μεγαααάλα τσουρέκια.

Υλικά
5 αβγά
1 1/2 κιλό αλεύρι ειδικό για τσουρέκια
500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
χυμός από μισό πορτοκάλι (γλυκό)
ξύσμα από μισό πορτοκάλι ακέρωτο
350 ml γάλα αγελαδινό χλιαρό (30 – 35 βαθμούς κελσίου)
65 γρ. βούτυρο αγελάδος
75 ml ηλιέλαιο
75 γρ. μαγιά φρέσκια (3 κύβους των 25 γρ.) ή 27 γρ. ξηρή μαγιά (3 φακελάκια των 9 γρ.)
2 βανιλέτα ή 5 βανίλιες
1 1/2 κ. γλ. μαχλέπι
1 κ. γλ. κακουλέ
μία πρέζα ζάχαρη
μια πρέζα αλάτι
μισό ποτήρι νερό χλιαρό (30 – 35 βαθμούς κελσίου)
1 αβγό και 2 κ. σ. γάλα για την επάλειψη

προαιρετικά
μαρμελάδα
μερέντα
100 γρ. ξασπρισμένα αμύγδαλα ή φιλέ αμυγδάλου
σουσάμι ή παπαρουνόσπορο
κόκκινα πασχαλινά αβγά

Εκτέλεση
Βήμα 1ο: Προεργασία. Βγάλτε τα αβγά από το ψυγείο αρκετές ώρες πριν να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Κάντε το ίδιο και με την μαγιά μιά ώρα πριν ξεκινήσετε την παρασκευή για το προζύμι. Ζυγίστε το αλεύρι και κοσκινίστε το. Στύψτε το πορτοκάλι. Συγκεντρώστε όλα τα υλικά στο πάγκο σας.