8 Δεκεμβρίου, 2024

Κεικ με αμύγδαλα και μέλι

Ένα κέικ με φίνα γεύση χάρη στο μέλι (ιδίως αν είναι θυμαρίσιο που είναι ακόμα πιο μοσχοβολιστό) που συνάμα λόγω του αλεσμένου αμυγδάλου που προστίθεται εν μέρη στην θέση αλευριού, αποκτά «γεμάτη» υφή. Η συνταγή είναι από το μηνιαίο περιοδικό κυπριακής έκδοσης «Γλυκές Αλχημείες» και μας άρεσε πολύ! Το κέικ με μέλι κι αλεσμένα αμύγδαλα χρειάσθηκα τα εξής: (περισσότερα…)

Τραγανες πατάτες φούρνου

Ένα κιλό πατάτες, ξεφλουδισμένες και βρασμένες, σε νερό με αλάτι μόνο 6 λεπτά
Τα μπαχαρικά σε αυτό:
ελαιόλαδο
άλας
Τα μπαχαρικά:
τριμμένο μαύρο πιπέρι
Γλυκιά κόκκινη πάπρικα
Λίγο τσίλι
Σκόνη σκόρδου
Θυμάρι, ρίγανη τριμμένα
Δύο κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά

Εκτέλεση

1. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο,μαυρο πιπέρι,τσίλι,αλάτι,σκόρδο,θυμάρι και ρίγανη
2. Στραγγίζουμε κα ρίχνουμε τις μερικώς βρασμένες πατάτες στολ μπολ με το λάδι
3. Ανακατευουμε με τα χέρια να καλυφθούν πολύ καλα οι πατατες με το μείγμα.
4. Ρίχνουμε την φρυγανιά και ανακατευουμε πάλι.
5. Λαδώνουμε ένα μικρό πυρέξ ή ταψακι και ρίχνουμε τις πατάτες
6. Ανακατεύω καλά και ψήνω τις πατάτες σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 50-60’.  Στα μισά του χρόνου, αφαιρώ τις πατάτες από το φούρνο και τις ανακατεύω.
Σερβίρω τις πατάτες από το φούρνο όσο ακόμα είναι ζεστές. Καλή απόλαυση!

Μπεκρή μεζέ

Απολαύστε τον σαν “μεζέ”  ή συνοδεύστε το με πιλάφι ή πουρέ ή πατάτες τηγανιτές και απολαύστε ένα νοστιμότατο πλήρες γεύμα.

Υλικά συνταγής

1 κιλό χοιρινό κρέας κομμένο σε μικρές μπουκιές
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κρεμμύδι ξερό σε φέτες
1 πράσινη πιπεριά σε φέτες
1/2 φλ. τσαγιού κόκκινο ημίγλυκο κρασί
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
1 κ.γ. τοματοπελτέ
ελαιόλαδο
λίγο κύμινο, λίγο μπαχάρι, μια πρέζα ζάχαρη
αλάτι, κόκκινο καυτερό πιπέρι [προαιρετικά] ή μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το τα κομμάτια κρέατος για 5′ περίπου. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τη πιπεριά και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για 3′ περίπου.
Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να “αναπνεύσει” , προσθέτουμε τις ντομάτες και μετά όλα τα υπόλοιπα υλικά. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 30 περίπου λεπτά μέχρι να μελώσει η σάλτσα.

Προαιρετικά σιγοβράστε το φαγητό για 20′ μετά μεταφέρτε το σε πήλινο σκεύος, προσθέστε από πάνω τυρί μοτσαρέλα και λίγη ψιλοκομμένη πιπεριά και ψήστε το σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 15′ μέχρι να λιώσει το τυρί.