Μπουγιουρντί μεζέ
Μπουγιουντί μεζέ.Και μόνο που το λες χορταίνεις.Πατρίδα του μπουγιουρντί μεζέ η όμορφη Θεσσαλονίκη,και είναι το αγαπημένο μεζεκλίκι των καλοφαγάδων.Είναι πεντανόστιμο και εύκολο στην δημιουργία του.
Υλικά:
- 1 ώριμη ντομάτα ξεφλουδισμένη
- 1 πράσινη πιπεριά
- 1 κομμάτι φέτα
- 2-3 φέτες γκούντα (προαιρετικά)
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
Εκτέλεση:
- Κόβουμε σε μικρά κομματάκια (κυβάκια) την ξεφλουδισμένη ντομάτα. (Tip:για να ξεφλουδίσουμε εύκολα ντομάτες τις βουτάμε για 1 λεπτό σε βραστό νερό. Μετά από αυτό η φλούδα βγαίνει σχεδόν μόνη της ευκολότατα).
- Ομοίως κόβουμε και την φέτα σε μικρά κομματάκια και την πιπεριά σε μικρά ροδελάκια.
- Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε ό,τι άλλο τύπο τυριού θέλετε αν και ακόμη και με σκέτη φέτα γίνεται θαυμάσιο.
- Ανακατεύουμε μαζί όλα τα υλικά και τα βάζουμε σε ένα μικρό πήλινο (όπως αυτά που τοποθετείται το παραδοσιακό πρόβειο γιαούρτι), ή σε οποιοδήποτε μικρό πυρίμαχο σκεύος.
- Ρίχνουμε το ελαιόλαδο (να πάει παντού) και πασπαλίζουμε με τη ρίγανη.
- Ψήνουμε στους 200 C για ένα τέταρτο της ώρας περίπου.
Σερβίρισμα:
Μετά το ψήσιμο ανακατεύετε με ένα κουτάλι να δέσουν τα υλικά και να πάει η ρίγανη παντού και το σερβίρετε μέσα στο πήλινο. Μπορείτε να το συνοδεύσετε με φέτες ψημένου ψωμιού (ραντισμένες με ελαιόλαδο και ρίγανη).