Φτιάξτε μόνοι σας Γιουφκάδες

Οι γιουφκάδες είναι στην ουσία σπιτικές χυλοπίτες.Είναι συνταγή που καταγωγή έχει την Θράκη.Η Ονομασία προέρχεται από την τούρκικη λέξη Yufka.Είναι λεπτές λουρίδες ζύμης, ξεροψημένες, τις οποίες φυλάγαμε μέσα σε μικρές πάνινες θήκες, άλλωτε στα χρόνια της φτώχειας σε παλιές καθαρές μαξιλαροθήκες, ή σε πλαστικά σκεύη καλά, ερμητκά κλειστά.

Υλικά

½ κιλό αλεύρι

1 κουταλιά λάδι

1 κουταλιά ξύδι

μισό κουταλάκι αλάτι

νερό λιγότερο από ένα ποτήρι βούτυρο αγνό

Εκτέλεση

Πιάνετε μια κανονική ζύμη και ανοίγεται φύλλα λεπτά. Τα ψήνετε λίγο όπως τα έτοιμα και λίγο παραπάνω. Τα τυλίγετε τρία μαζί και τα κόβετε σε γιουφκάδες, όπως τις φωλιές. Τα απλώνετε σε καθαρή πετσέτα να αεριστούν λίγες ώρες και μετά τα ροδίζετε σε φούρνο. Τα βάζετε σε μεγάλο ταψί, τα ζεματάτε με βραστό νερό αλατισμένο κανονικά και τα στραγγίζετε αμέσως. Καίτε βούτυρο αγνό και τα περιχύνετε.

Top