Η παραδοσιακή κολοκυθόπιτα της γιαγιάς

 

 

Η κολοκυθόπιτα της γιαγιάς είναι η παραδοσιακή κολοκυθόπιτα που ολοι αγαπάμε.Μπορεί να φτιαχτεί με πάρα πολλούς τρόπους.

 

Σιγουρέψου ότι έχεις:

Για τη ζύμη:

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο

1 φλιτζανάκι τσικουδιά

1 κουταλάκι αλάτι

2½ φλιτζάνια νερό ή όσο πάρει

Αλεύρι

Για τη γέμιση:

1 κιλό κολοκύθια μεγάλα κομμένα σε λεπτές μακρόστενες φέτες

½ κιλό ξινομυζήθρα

300 γρ. τυρομάλαμα ή φρέσκια γραβιέρα Κρήτης

200 γρ. ανθότυρο

1 φλιτζανάκι γάλα

1 αβγό

1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο

Για το άλειμμα της ζύμης:

1 αβγό

Ελαιόλαδο

Σουσάμι

 

Ξεκινάμε!

1Τρίψε την κολοκύθα στον τρίφτη και βάλ’ τη σε ένα σουρωτήρι. Μόλις στραγγίξει (γιατί δεν φτιάχνουμε κολοκυθόσουπα, αλλά κολοκυθόπιτα), βάλε την κολοκύθα σε μια λεκάνη και ανακάτεψέ τη καλά με τη γαλέτα, τις σταφίδες, τη ζάχαρη, την κανέλα, την καρυδόψιχα, δύο κουταλιές Bιτάμ και το αλάτι.

2Στρώσε σε ταψί αλειμμένο με λίγο Bιτάμ, λίγο περισσότερα από τα μισά φύλλα κρούστας, αλειμμένα το καθένα ξεχωριστά με Βιτάμ. Πάνω στα φύλλα μπαίνει η γέμιση της κολοκυθόπιτας κι από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα (αλειμμένα εννοείται με Bιτάμ).

3Χάραξε την πίτα σε σχήμα ρόμβου, ράντισε με λίγο νερό και ψήσε για 1 ώρα περίπου σε φούρνο προθερμασμένο στους 200°C.

4Όταν η κολοκυθόπιτα είναι έτοιμη, πασπάλισέ τη με κανέλα (μάλιστα, με κανέλα) και κάρφωσε σε κάθε κομμάτι της από ένα κεφαλάκι γαρύφαλλο.

Καλή όρεξη!

 

Παρόμοιες συνταγές

Top