Μπουρεκάκια μελιτζάνας με τόνο

Τα μπουρεκάκια μελιτζάνας με τόνο είναι ένας καλοκαιρινός μεζές,αλλά ποιός μπορεί να πεί όχι και τον χειμώνα.

Υλικά

μελιτζάνα - 1 μεγάλη

τόνος - 300 γρ, , σε νερό

σάλτσα - 6 κ.σ.

Για τη σάλτσα:

ντομάτα - 2, μεγάλες, ώριμες

κρεμμύδι - 1 μεσαίο, καθαρισμένο, ψιλοκομμένο

σκόρδο - 1,5 σκελίδα, καθαρισμένη, ψιλοκομμένη

πιπεριά - 1/2, κόκκινη, καθαρισμένη, ψιλοκομμένη

κολοκύθι - 1, πλυμένο, ψιλοκομμένο

ελαιόλαδο - κατά βούληση

ζάχαρη - 1 κ.γ.

αλάτι - κατά βούληση

πιπέρι - κατά βούληση

Για την μπεσαμέλ;

βούτυρο - 1 κ.γ.

αλεύρι - 30 γρ.

γάλα - 200 ml

αλάτι - κατά βούληση

πιπέρι - κατά βούληση

μοσχοκάρυδο - κατά βούληση

Εκτέλεση

Για τη σάλτσα:

Σε μία κατσαρολα βάζουμε νερό να βράσει. Πλένουμε τις ντομάτες και τις ζεματάμε για λίγα λεπτά. Αφού κρυώσουν ελαφρώς, αφαιρούμε τη φλούδα τους και τις κόβουμε σε πολύ μικρά κυβάκια.

Σε ένα τηγάνι με καπάκι ή σωτιέρα ζεσταίνουμε σε μεσαία θερμοκρασία το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε την πιπεριά και μαγειρεύουμε για άλλα 5', ανακατεύοντας συνεχώς.

Προσθέτουμε και το κολοκύθι, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 5' ακόμα. Τότε προσθέτουμε τις ντομάτες.

Σκεπάζουμε τη σάλτσα και σιγοβράζουμε για 15' περίπου. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και αλατοπιπερώνουμε. Δυναμώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε καλά.

Αν η σάλτσα μας έχει πολλά υγρά αφήνουμε να πάρει μία βράση, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει.

Για την μπεσαμέλ:

Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι. Προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις ξανθύνει ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε δυνατά με το σύρμα χειρός. Μόλις δέσει η σάλτσα, βάζουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.

Για τα μπουρεκάκια:

Όση ώρα σιγομαγειρεύουμε τη σάλτσα, πλένουμε τη μελιτζάνα και την κόβουμε σε λεπτές φέτες. Τις ψήνουμε στη σχάρα μέχρι να ροδίσουν.

Αναμιγνύουμε τον τόνο με τη σάλτσα. Παίρνουμε μία μία τις φέτες μελιτζάνας, τις τοποθετούμε κάθετα, βάζουμε μία κουταλιά σάλτσα στο πιο πλατύ μέρος και τη ρολάρουμε να κλείσει.

Το πιο στενό μέρος της μελιτζάνας κοιτάει προς το πιάτο μας, ώστε να μη ανοίξουν τα μπουρεκάκια.

Αν θέλουμε, περιχύνουμε με την ελαφριά μπεσαμέλ που φτιάξαμε και τα γκρατινάρουμε για 10' σε προθερμασμένο φούρνο.

Παρόμοιες συνταγές

Top