Αρνί ούζι

 

 

Το αρνί ούζι είναι μία πικάντικη συνταγή γι αυτούς που αγαπάνε την μαγειρική και έχουν πολύ μεράκι.

 

Υλικά

 

2400 γρ. αρνίσιο μπούτι ( 8 μπούτια)

45 ml. ελαιόλαδο για το κρέας και επιπλέον 80 ml.

Αλάτι κατά βούληση

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά βούληση

θυμάρι ( 1 ματσάκι, μόνο τα φύλλα)

1 πορτοκάλι μόνο το ξύσμα του

2 κόκκινες τσίλι πιπεριές κομμένες σε φέτες

3 καρότα κομμένα σε κυβάκια

3 σέλερι κομμένα σε κυβάκια

3 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε κυβάκια

8 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες

2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

680 ml μπίρα

170 ml χυμό πορτοκάλι

4000 ml ζωμό κότας

50 γρ. βούτυρο

50 ml. μελάσα ροδιού

Εκτέλεση

Βάζουμε το κρέας σε ένα μπόλ και το πασπαλίζουμε με το αλάτι, το πιπέρι, το θυμάρι, το ξύσμα του πορτοκαλιού, τις καυτερές πιπεριές και το ελαιόλαδο. Αφήνουμε το κρέας να μαριναριστεί στο ψυγείο για όλο το βράδυ.

 

Αφού αφήσουμε το κρέας να μαριναριστεί αφαιρόυμε το θυμάρι, την πιπεριά και το ξύσμα.

 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς C.

 

Βάζουμε 50 ml ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και το αφήνουμε να κάψει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα αρνίσια μπούτια και τα σωτάρουμε απο όλες τις πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα. Αφήνουμε στην άκρη.

 

Βάζουμε 30 ml ελαιόλαδο σε με κατσαρόλα να κάψει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα και το σέλερι. Σωτάρουμε τα λαχανικά μέχρι να καραμελώσουν.

 

Προσθέτουμε τις πιπεριές και το σκόρδο και σωτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και σωτάρουμε για λίγο. Προσθέτουμε το χυμό του πορτοκαλιού και την μπύρα και μαγειρεύουμε μέχρι να μειωθεί ο όγκος των υγρών στο 1/3. Προσθέτουμε το ζωμό του κοτόπουλου και αφήνουμε το μίγμα να βράσει.

 

Βάζουμε τα μπούτια σε ένα μεγάλο ταψί και τα περιχύνουμε με το μίγμα λαχανικών που φτιάξαμε. Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 3 ώρες. Βλέπουμε κάθε 45 λεπτά περίπου μήπως το χρειάζεται να συπμληρώσουμε υγρά στο ταψί.

 

Μόλις το κρέας έχει ψηθεί τόσο ώστε να μπορούμε να το τρυπήσουμε με ένα πιρούνι τότε βγάζουμε απο το ταψί τόσα υγρά ώστε να μειωθεί ο όγκος τους στο 1/3 και προσθέτουμε το βούτυρο και τη μελάσσα.

Παρόμοιες συνταγές

Top