Γουρουνόπουλο με οινομέλι που δίνει άρωμα απο το βαθύ παρελθόν

 

 

Γουρουνόπουλο με οινομέλι.Τα αρχαία χρόνια και λίγο μετά την περίοδο των Κομνηνών οι εύποροι της εποχής εκείνης μπορούσαν μόνο να φάνε γουρουνόπουλο με οινομέλι,λευκό ψωμί και ροδοζάχαρη, ενώ η κατώτερη οικονομική τάξη τρέφεται με πολτό (φάβα) από μαυρομάτικα φασόλια, σαλιγκάρια και ψωμί σίκαλης.

 

Γουρουνόπουλο τραγανιστό, με μέλι & καυτερή πιπεριά / ποικιλία λαχανικών, γιαούρτι & δυόσμος: Very sexy food, καθώς το κοντράστ τραγανιστού/απαλού και πικάντικου/γλυκού εξιτάρει. Μετά την έξαψη, δροσιά με λαχανικά βουτηγμένα σε μυρωδάτη σάλτσα γιαουρτιού.

Υλικά (για 2 άτομα)

1 μπούτι από μικρό γουρουνόπουλο γάλακτος

4 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Άλτις

3 σκ. σκόρδο

Λίγο δεντρολίβανο

Λίγο θυμάρι

200 γρ. φινόκιο (σε φέτες)

 

Σάλτσα καυτερή πιπεριά-μέλι

60 γρ. μέλι ακακίας

Φρέσκια, καυτερή πιπεριά (ανάλογα με το πόσο καυτερό θέλουμε)

 

Λαχανικά και γιαούρτι

Καρότο, φινόκιο, κολοκυθάκι, σέλερι

100 γρ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά

10 φύλλα δυόσμου

Ξύσμα από 1 λάιμ

Λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

 

Παρασκευή

Κόβουμε το μπούτι κατά μήκος στη μέση και χωρίζουμε το κρέας από τα κόκαλα. Ψιλοκόβουμε δεντρολίβανο και θυμάρι και καρυκεύουμε τις κομμένες πλευρές του κρέατος (όχι την πέτσα), αφού προηγουμένως τις τρίψουμε με το σκόρδο. Τέλος, πιπερώνουμε.

Απλώνουμε τις φέτες του φινόκιο σε σχάρα στο φούρνο και ακουμπάμε πάνω τους το κρέας. Ψήνουμε για 40 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία (160° C) και κατόπιν ολοκληρώνουμε το ψήσιμο δυναμώνοντας τη θερμοκρασία στους 180-190° C.

 

Σάλτσα καυτερή πιπεριά-μέλι

Ψιλοκόβουμε την πιπεριά, την ανακατεύουμε με το μέλι και την αφήνουμε να μαριναριστεί. Καλύτερα είναι να ετοιμάσουμε τη σάλτσα την προηγούμενη μέρα.

 

Λαχανικά και γιαούρτι

Καθαρίζουμε τα λαχανικά, τα κόβουμε σε μπαστουνάκια, τα βουτάμε για λίγα λεπτά σε νερό με παγάκια και τα βάζουμε σε μπολ. Ανακατεύουμε το γιαούρτι με λάδι, ψιλοκομμένο δυόσμο και λάιμ. Το βάζουμε δίπλα για να βουτάμε τα λαχανικά.

 

Παρόμοιες συνταγές

Top